preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zlatar Bistrica

Login
Zaštita privatnosti

E-dnevnik

Godišnji plan i program

       

Školski kurikulum

Raspored sati

Vremenik pisanih provjera

Školska kuhinja

 

Školsko zvono

Priloženi dokumenti:
Raspored zvona.pdf

Pravila u autobusu

Priloženi dokumenti:
Pravila u autobusu.pdf

Kalendar
« Kolovoz 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Pogledajmo...

GREETINGS FROM PRIMARY SCHOOL ZLATAR BISTRICA

DIGITALIZIRANA EKOSLOVARICA

https://issuu.com/ekoeko_

zlatarbistrica/docs/

ekoslovarica.pptx

Uključenost u projekte:

ZALOGAJČEK 2

ŠKOLSKA SHEMA

VRTIM ZDRAVI FILM

   

POTICANJE DAROVITOSTI 

 

ŠKOLE ZA AFRIKU

         

BALTAZAR 4

TRENING ŽIVOTNIH VJEŠTINA

    

ZDRAV ZA PET

I JA ŽELIM ČITATI

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI

  

JUMICAR

 

"HRABRI ČUVARI"

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Integrirani nastavni EKOdan
Autor: Marina Dinjar, 7. 5. 2019.

Mnoštvom kreativnih ekoloških aktivnosti učenici Osnovne škole Zlatar Bistrica obilježili su 3. svibnja 2019. g. integrirani nastavni dan i proslavili Dan škole.  

Ekološke aktivnosti učenika razredne nastave

 

Ekološke aktivnosti učenika predmetne nastave


Kreativnim interaktivnim radionicama na temu ekologije i zaštite okoliša 3. svibnja 2019. g. održana je u OŠ Zlatar Bistrica integrirana nastava. Učenici prvoga razreda izložili su svoje ekoprojekte na kojima su marljivo radili tijekom godine. Naučili su kako pravilno odvajati otpad i u koju ga boju kante odlagati. Posadili su dva cvjetna vrtića koja krase ulaz škole, naučili vrste posađenog cvijeća te kako o njemu brinuti. Osmišljavanju abecede ekoporuka i ilustriraciji posvetili su se učenici drugih razreda kroz izradu Ekoslovarice. Učenici trećih razreda proširili su znanje o blagodatima i važnosti voća u pravilnoj i zdravoj prehrani te izrazili svoju kreativnost kroz izradu voćnih dekoracija.

U drugom dijelu integrirane nastave učenika 1. – 3. razreda održao se ekoprogram u kojem su učenici polaznici Dramske i Literarne skupine kroz glumu i izražajan govor dočarali planet Zemlju, ljepotu šume, što znači biti meteorolog, koji otpad pripada u koju kantu te kolika je uloga svih nas u očuvanju okoliša i planeta Zemlje. U sklopu ekoprograma učenici 3. a razreda predstavili su rođendansku čestitku Zemlji, dok su polaznici Ekološke skupine, tim Kockavica i tim Pjegavi daždevnjak, odmjerili svoje snage u znanju o ekologiji i očuvanju Zemlje sudjelovanjem u ekokvizu. Natjecatelji su pokazali zavidno znanje te dobili zaslužene pohvalnice i diplome. Program je završio prikazom nagrađenog videouratka „Za cVRkuTavi ekovrt!“ u kojem je prikazana volonterska ekoakciji učenika Škole, a koji je proglašen najboljim u sklopu projekta „Moj okoliš, moja budućnost!“.

Učenicima od četvrtoga do osmoga razreda cilj je bio urediti školski ekovrt, izraditi proizvode od korisnog otpada i proizvode na ekološkoj bazi, reciklirati otpad, potaknuti ljude na smanjenje korištenja plastičnih vrećica te osmisliti školsku ekohimnu. Učenici četvrtih razreda oslikavali su platnene vrećice s ekološkim motivima, a na poleđini vrećica ispisivali ekoporuke na engleskom i njemačkom jeziku koje su osmislili učenici 5. a i 6. razreda. U svaku vrećicu  umetnuli su letak na temu štetnosti plastičnih vrećica i poruku zašto je bolje koristiti platnene vrećice, koje su osmišljavali i digitalno izrađivali učenici sedmoga razreda. Kako je Osnovna škola Zlatar Bistrica prva generacija ekoškola u Republici Hrvatskoj, učenici su odlučili uz školsku himnu osmisliti i ekohimnu Škole. Učenice sedmoga razreda napisale su stihove koje su potom i uglazbile, a učenici 5. b razreda od korisnog su otpada izrađivali ekoglazbala koja će ekohimni prilikom izvedbe dati posebnu notu. Osim otpada koji svira, izrađivali su i prikaze pejzaža i zagorskih kućica od prirodnih materijala. O štetnosti pesticida i raznih osvježivača, omekšivača i sredstva za čišćenje više su saznali učenici šestoga razreda. Ponovivši mjerne jedinice i važnost preciznosti kod izračuna, mjerenja i vaganja, izradili su biopesticid za biljke, ekoosvježivač prostora, ekosredstvo za čišćenje i ekoomekšivač. Učenici 5. a razreda koristeći digitalne tehnologije učili su o povijesti papira i važnosti recikliranja, a potom su odmjerili snage u znanju odigravši kviz. Naučivši faze recikliranja papira iskušali su se u samom postupku recikliranja korištenih papirnatih ručnika za brisanje ruku i novinskog papira. Edukativni video o korisnosti kukaca u voćnjaku i vrtu pogledali su učenici osmoga razreda te u školskome vrtu izradili hotel za kukce. Učenici sedmoga razreda posadili su nove biljke, izradili i oslikali natpis za vrtnu ogradu i hotel za kukce te obojali sanduke u koje će posaditi vrtne i cvjetne gredice. Vrste zasađenih biljaka u vrtu proučili su učenici osmoga razreda, a potom izrađivali digitalne sadržaje i QR kodove koje će postaviti na daščice uz gredice.

1. razred - CVJETNI VRTIĆI

2. a i 2. b - EKOSLOVARICA

3. a i 3. b - VOĆNE DEKORACIJE

4. a i 4. b - OSLIKAVANJE PLATNENIH VREĆICA

5. a - RECIKLIRANJE PAPIRA

5. b - EKOINSTRUMENTI

5. b - PEJZAŽI OD DRVA

6. razred - BIOPESTICID, EKOOMEKŠIVAČ, EKOSREDSTVO ZA ČIŠĆENJE I EKOOSVJEŽIVAČ

7. razred - LETAK O ŠTETNOSTI PLASTIČNIH VREĆICA

7. razred - EKOHIMNA

7. razred - NATPIS ZA VRTNU OGRADU, SANDUCI ZA CVIJEĆE I SADNJA U ŠKOLSKOME VRTU

8. razred - HOTEL ZA KUKCE

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju