2017-11-09 17:03:55

eTwinning projekti- europska dodana vrijednost naše škole

I ove školske godine u OŠ Zlatar Bistrica nastavljamo podučavati učenike u suvremenom okruženju provodeći nastavu utemeljenu na projektima i projektnom učenju što uključuje zabavniji i kreativniji način stjecanja znanja uz europsku dodanu vrijednost. U tome nam pomaže eTwinning, virtualna zajednica škola i učitelja u Europi kojoj se prije nekoliko godina priključila i naša škola.

eTwinning nudi mogućnosti pokretanja i sudjelovanja u europskim projektima, stručna usavršavanja, primjere dobre prakse i razmjenu iskustva i znanja s kolegama diljem Europe uz primjenu digitalnih alata u sigurnom digitalnom okruženju. Vođeni tim značajkama, u našoj školi su i ove školske godine pokrenuti brojni eTwinning projekti u kojima sudjeluju učenici i razredne i predmetne nastave. U projektima Ljubav je… i We are creative writers sudjeluju učenici 1. razreda, a partneri su iz Mađarske, Slovačke, Češke, Latvije, Malte i drugih zemalja. Učenici će tijekom ovih projekata učiti o važnosti ljubavi prema sebi i drugima te o tome što je bajka, koji su dijelovi bajke, crtat će likove, događaje i na kraju izmisliti svoju bajku.

Učenici 3. razreda sudionici su projekta Our Festival Calendar koji se provodi s projektnim partnerima iz jedne hrvatske osnovne škole, Španjolske i Slovenije. Tu je riječ o obilježavanju datuma, kulturnih događaja i obljetnica te razmjena materijala s partnerima kako bi se izradio kalendar koji će prikazivati važne datume u zemljama sudionicama projekta.

Projekt It's raining cats and dogs provodimo s učenicima 5. razreda, a riječ je o STE(A)M projektu tijekom kojega će učenici mjeriti temperaturu, pratiti promjene u prirodi, pisati izvješća, crtati i izrađivati grafikone, 3D prikaze i slično. Cilj projekta je izraditi višejezični rječnik meteoroloških pojmova- na hrvatskom, poljskom, češkom i estonskom jeziku jer su nam te zemlje ujedno i partneri.

U drugom polugodištu počet ćemo s provođenjem projekta Along and Across Europe u kojemu će sudjelovati učenici drugih razreda koji će raditi u suradnji s učenicima iz Španjolske, Belgije i Cipra. Tema ovog projekta je učenje u učionici i zvan nje. Naime, naglasak je na dokumentiranju obrazovnih sadržaja tijekom izvanučioničke nastave ( tijekom posjete kazalištima, muzejima, lokalnim znamenitostima i sl.) koje ćemo postaviti na TwinSpace, platformu za online suradnju uz primjenu digitalnih alata. 

 


Osnovna škola Zlatar Bistrica