preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zlatar Bistrica

Login
Zaštita privatnosti

E-dnevnik

Godišnji plan i program

       

Školski kurikulum

Raspored sati

Vremenik pisanih provjera

Školska kuhinja

 

Školsko zvono

Priloženi dokumenti:
Raspored zvona.pdf

Pravila u autobusu

Priloženi dokumenti:
Pravila u autobusu.pdf

Kalendar
« Kolovoz 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Pogledajmo...

GREETINGS FROM PRIMARY SCHOOL ZLATAR BISTRICA

DIGITALIZIRANA EKOSLOVARICA

https://issuu.com/ekoeko_

zlatarbistrica/docs/

ekoslovarica.pptx

Uključenost u projekte:

ZALOGAJČEK 2

ŠKOLSKA SHEMA

VRTIM ZDRAVI FILM

   

POTICANJE DAROVITOSTI 

 

ŠKOLE ZA AFRIKU

         

BALTAZAR 4

TRENING ŽIVOTNIH VJEŠTINA

    

ZDRAV ZA PET

I JA ŽELIM ČITATI

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI

  

JUMICAR

 

"HRABRI ČUVARI"

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Prebrojavanje kockavice (Fritillaria meleagris L.)
Autor: Jasenka Kuljak, 30. 3. 2019.

Učenici šestoga razreda OŠ Zlatar Bistrica s učiteljicom biologije i kemije Šteficom Škrlec, 29. ožujka 2019., već dvanaestu  godinu zaredom su  sudjelovali u akciji prebrojavanja kockavice na području Općine Zlatar Bistrice, ugrožene i strogo zaštićene vrste na području naše županije. Ova se akcija održava u mjesecu ožujku i travnju u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije.


Kockavica je zeljasta trajnica iz porodice ljiljana (lat. Liliaceae) koja se razvija iz lukovice. Stabljika je visoka do 30 cm, nosi duge, uske listove, a na njenom vrhu u rano proljeće, tijekom ožujka i travnja, razvijaju se pojedinačni cvjetovi. Na istoj stabljici mogu se  naći dva cvjetova ili čak više njih. Cvjetove su veliki, visoki, crveno-smeđe do pruporno obojeni sa svjetlijim i tamnijim šarama koje tvore uzorak šahovnice, pa od tuda i hrvatski naziv – kockavica. Cvjetove u proljeće oprašuju bumbari i pčele, a biljka se može razmnožavati lukovicama ( vegetativno ) ili sjemenom. Istraživanja su pokazala da jedinke mogu doživjeti 30, vjerojatno i više, godina, a tek od pete godine počinju stvarati cvjetove. Biljka je otrovna, pogotovo za sisavce.

Učenicima  je prezentirana metodologija prebrojavanja kockavice na terenu. Na taj način učenici su odredili veličinu njenih populacija prebrojavanjem jedinki na plohama određenih površina i upisali podatke u formular za procjenu stanja populacije kockavice.

Kockavica je ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje zbog gubitka njenih prirodnih staništa – vlažnih livada. Ova staništa nestaju zbog negativnih čovjekovih djelovanja koja uključuju melioraciju i urbanizaciju te pretvaranje zemljišta u oranice, zaraštavanja drvenastom vegetacijom do kojih dolazi uslijed prestanka košnje i ispaše, kanaliziranje vodotoka, izgradnja ceste i dr.

Apeliramo na vlasnike livada na kojima raste kockavica da obavljaju redovitu košnju kako ne bi došlo do zaraštanja istih s ciljem očuvanja ove ugrožene vrste koja je pred izumiranjem.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju