preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zlatar Bistrica

Login
Zaštita privatnosti

E-dnevnik

Godišnji plan i program

       

Školski kurikulum

Raspored sati

Vremenik pisanih provjera

Školska kuhinja

 

Školsko zvono

Priloženi dokumenti:
Raspored zvona.pdf

Pravila u autobusu

Priloženi dokumenti:
Pravila u autobusu.pdf

Kalendar
« Kolovoz 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Pogledajmo...

GREETINGS FROM PRIMARY SCHOOL ZLATAR BISTRICA

DIGITALIZIRANA EKOSLOVARICA

https://issuu.com/ekoeko_

zlatarbistrica/docs/

ekoslovarica.pptx

Uključenost u projekte:

ZALOGAJČEK 2

ŠKOLSKA SHEMA

VRTIM ZDRAVI FILM

   

POTICANJE DAROVITOSTI 

 

ŠKOLE ZA AFRIKU

         

BALTAZAR 4

TRENING ŽIVOTNIH VJEŠTINA

    

ZDRAV ZA PET

I JA ŽELIM ČITATI

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI

  

JUMICAR

 

"HRABRI ČUVARI"

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan sigurnijeg interneta
Autor: Marina Dinjar, 12. 2. 2019.

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) međunarodni je preventivni dan koji se ove godine obilježavao diljem svijeta u utorak 5. veljače. Na inicijativu učenika Hrabrih čuvara u Osnovnoj školi Zlatar Bistrica čitav tjedan bio je posvećen temi sigurnosti na internetu provođenjem brojnih aktivnosti u cilju edukacije učenika o sigurnom korištenju interneta i  mogućim opasnostima. Na školskim panoima izloženi su plakati, savjeti i poruke o sigurnom korištenju interneta i pravilima ponašanja na internetu. Učenici razredne nastave učili su o sigurnosti na internetu kroz multimedijalne edukativne igre (portal http://www.petzanet.hri memory kartice Hrabrog telefona, dok su u razredima predmetne nastave učenici Hrabri čuvari uz mentorstvo stručnih suradnica defektologinje i pedagoginje održali radionicu u trajanju od 2 školska sata. Sudjelovanjem u radionici učenici su iskusili prednosti korištenja moderne tehnologije služeći se tabletima, čitačem QR kodova te razmjenjujući mišljenja putem virtualnog interaktivnog zida padlet, no pogledavši video materijale osvijestili su i opasnosti koje moderne tehnologije i korištenje interneta donose.


Učenici su kritički promišljali o tri ključna pitanja: „Kako se služiti internetom na siguran način?“, „Što je elektroničko nasilje?“ i „Tko su predatori na internetu?“ te razmjenjivali svoja mišljenja preko interaktivnog zida, a potom pogledavši video materijale „Sigurnost na internetu prije svega!“, „Slatka ili gorka osveta?“ i „Say no“ osvijestili jesu li zaista bili upoznati sa svim opasnostima kojima su svakodnevno izloženi.

Učenicima petoga razreda podijeljene su prigodne brošure "Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona" koje sadrže praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža. Brošure su nastale u sklopu HAKOM-ova programa informiranja djece i roditelja koji se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

 

OŠ Zlatar Bistrica odabrana je u šk. god. 2017./2018. za sudjelovanje u projektu „Hrabri čuvari“ udruge Hrabri telefon. Projekt se provodio uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u svrhu unapređenja sigurnosti djece na društvenim mrežama te smanjenja govora mržnje i nasilja nad i među djecom na internetu. Za potrebe projekta odabrano je osam učenika OŠ Zlatar Bistrica koji su uz mentorstvo stručnih suradnica defektologinje i pedagoginje sudjelovali u 4 edukativne radionice i preuzeli važnu ulogu Hrabrih čuvara učenika Škole. No, njihova uloga nije prestala završetkom školske godine te su s preventivnim  aktivnostima nastavili i u šk. god. 2018./2019. Njihov rad bio je usmjeren na prevenciju i djelotvornu zaštitu djece od nasilja na internetu, a kao rezultat nastala su dva video materijala o sigurnom korištenju interneta i prevenciji vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama. 

Video materijale možete pogledati na sljedećim poveznicama:

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju